Friday, February 5, 2010

Al Mathurat ,doa dan Kun Fa Ya Kun...

Salam,

Kuasa Allah siapa yang dapat menghalang...tidak akan berubah walau sedikitpun...tidak akan berganjak walau seinci pun..tidak akan ditunda walau sedetik pun jika itulah kehendak Allah.

Manusia hanya bisa merancang, manusia hanya bisa memikirkan ini dan itu..
manusia hanya layak berusaha...kejayaan atau kebaikan itu adalah hak Allah untuk diberikan kepada siapa sahaja yang disukainya.. meskipun usaha yang dibuat adalah setinggi gunung Everest,sedalam lautan ...namun anugerah dan rahmat Allah swt kepada hambanya ...hanya Allah sahaja yang layak memberinya..

Kebahagiaan....ramai yang mengecapinya...bahkan ramai juga yang tidak memilikinya..kenapa ya.?Bukankah itu hak Allah juga.Sebagai hamba ,kita perlu terus memohon kepada Allah swt dengan penuh ikhlas dan mengharap ! Adakah semua manusia mempunyai takdir yang sama...TIDAK SAMA SEKALI...

Taqdir setiap manusia telah ditentukan oleh ALlah swt...telah tertulis di dalam Lauh MAhfuz....sejak azali lagi....tetapi ianya boleh berubah dan bergerak melalui DOA....ya...doa yang penuh ikhlas kepada Allah swt. Biarpun sesiapa pun yang mendoakan..tetapi kuasa doa dan yang memakbulkan doa...sepenuhnya hak Allah swt..

Kegagalan atau keburukan....ramai juga yang terpaksa melaluinya, meredah segala kepayahan,
segala kesusahan walaupun tiada siapa yang mahukan kegagalan tersebut...Kegagalan dan keburukan...adakah itu merupakan silap kita sebagai hamba?

Pernahkah kita melihat seseorang yang nampak secara zahirnya sangat baik,lemah lembut sangat sabar dan redha...tetapi tetap diuji dengan segala kesusahan dan kepayahan yang tidak dikehendaki oleh sesiapapun juga...Kenapa manusia di uji...kenapa manusia dibiarkan menempuh segala kepayahan dan kesengsaraan?

"Sesungguhnya setiap yang beriman itu pasti akan diuji"....ya kebahagiaan juga merupakan ujian...apatah lagi kegagalan atau kesengsaraan..yang kita lihat sebagai ujian yang sangat besar...

syukur dan redha....2 perkataan yang sangat penting

syukur dengan redha dengan segala ujian dan mengambil segala yang positif dengannya...pasti jiwa kita akan merasa tenang walaupun adakalanya kekadang ujian dan cabaran akan buat kita gabra dan tidak tenang...tetapi "sesungguhnya dengan mengingati Allah jiwa akan menjadi tenang"

Kenapa aku menyebut tentang topik ini hari ini...sebenornya....

Petang semalam kami sekeluarga terlibat dengan kemalangan di jalanraya...tetapi syukur kepada Allah swt kerana memelihara kami ( Aku ,suami dan Angah...kakak di UIAM dan Mujahid di SMIAAK Kemaman tidak terlibat dengan kejadian ini.. )

Ketika sampai di Bukit Bauk, Dungun...kelihatan jalanraya Jammed...tetiba kereta di hadapan kami slow dan brek mengejut...jarak kereta kami(Innova) dengan kereta depan agak jauh juga tetapi disebabkan emergency brake...kami pun turut membuat brek emergency juga,tetapi alhamdulillah tidak melanggar kereta depan......malangnya 2 kereta di belakang kemungkinan berada dalam jarak yang sangat dekat telah melanggar kereta kami...DUM!...hah! apa pulak tu! ...ada orang langgar belakang lah! ...kami keluar untuk melihat bahagian belakang kereta...alhamdulillah,nampak sedikit kemek tetapi tanpa calar...alhamdulillah,syukur ya Allah.

Kami menapak ke belakang melihat kereta belakang, aduh...bonet depan terangkat dan radiator keretanya (Avanza) ...pecah dan air menitis keluar...dibahagian belakang pula alhamdulillah tak nampak kesan sangat kerana kereta tersebut memasang besi dibelakang keretanya.

Yang kesiannya kereta yang dibahagian belakang Avanza tu...sekumpulan pelajar UiTM yang menaiki kereta Myvi kepunyaan kakaknya dari Pahang ke UiTM , melanggar kereta avanza tersebut...hmm...nak dibuat apa lagi ? Masing-masing melihat kereta masing2 dan mula membuat panggilan telefon epada keluarga masing-masing ...kebetulan pula polis peronda sedang meronda...terus ambil statement ,ambil gambar kereta(bukan gambar kami ye...) dan terus kami selesaikan di Balai polis berdekatan,hehe...tak lah dekat,jauh le juga ...

Bab kereta yang melanggar kereta kami tu...kami akan selesaikan di luar je...kesian pula sebab keretanya baru saje keluar bengkel beberapa hari yang lalu...hmm...nak dibuat macamana? dah taqdir lah kan...sabar dan redha je lah...itu je yang boleh buat jiwa menjadi tenang...alhamdulillah,segala yang berlaku tidak memberi kesan kepada jiwa dan hati kami (tidak mengeluh ) kerana yakin segala yang berlaku ada hikmahnya....

Hikmahnya...dapat berkenalan dengan pelanggar tersebut tanpa rasa marah ! Alhamdulillah, Allah memelihara kami sekeluarga...itu yang paling penting.Mungkin juga berkat membaca al Mathurat setiap hari... Yakinlah,dengan berdoa kepada Allah...insyaAllah segala yang berlaku tetap dalam pengetahuan dan pemeliharaan Allah swt...

Moga pemeliharaan Allah berkekalan,insyaAllah....

Umi NITA

0 comments:

 

"Setiap Hari Adalah Pelajaran" Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template