Thursday, December 9, 2010

Autumm di Jepun...part 1.

Salam,

Alhamdulillah,setinggi kesyukuran dan pujian diberikan kepada Allah swt yang telah mengurniakan segala-galanya dalam kehidupan ku ini.

Tidak pernah terlintas dalam hatiku untuk mendapat anugerah ini daripada Allah swt. Mengunjungi dan melawat negara orang, sekaligus memberikan kepadaku pengalaman yang cukup berharga. Melawat negara yang pernah menjdi penjajah negara kita, Malaysia suatu masa dahulu...Jepun.

Sememangnya satu perkara yang indah. Ye lah, sebelum ini hanya mendengar dan melihat dari kaca televisyen sahaja akan negara Matahari Terbit ini..tetapi kini diriku dapat melihat dengan mata kepalaku sendiri akan corak kehidupan dan perlakuan orang Jepun ini.Beberapa pengajaran menarik yang boleh dijadikan pelajaran untuk kita semua ialah...

1)Mereka sangat sistematik...terurus dan sangat teliti dalam setiap pekerjaan yg mereka lakukan termasuklah dalam soal membaiki jalan , ada penanda jalan yg menunjukkan akan ciri keselamatan yg boleh dipelajari oleh JKR Malaysia supaya tidak mudah mengambil mudah akan keselamatan pengguna jalanraya.Begitu juga dalam hal mengendalikan perjalanan menggunakan pengangkutan keretapi yang paling efisien di dunia.. ketepatan jadual keretapi yang tidak lari walaupun seminit dan tanpa bertangguh...

2) Mereka sangat pembersih...susah betul nak jumpa walaupun botol air ,bekas atau kertas mahupun plastik makanan ringan di mana -mana tempat yang kita lalui..so amazing..kalaulah di Malaysia juga boleh begitu, aku pasti..tiada kotoran dan sampah sarap yang memenuhi jalanraya mahupun dipinggir-pinggir bandaraya. Bahan buangan juga di asingkan mengikut jenisnya samada plastik,kertas, mahupun jenis aluminium atau pun makanan terbuang...semuanya dibuang mengikut kategorinya. Diajarkan juga supaya makanan berlebihan, tidak dibuang ,bahkan dijadikan baja kompos untuk tanaman...semuanya untuk penjimatan.

3) Disiplin..hmm..suka juga memerhatikan gelagat mereka di kala melintas jalan. Sekiranya ada tanda pejalan kaki yg berwarna merah, tidak ada seorang pun yg akan melintasi jalan tersebut..Begitu juga dalam hal menaiki tangga eskalator..setiap pejalan yang menaiki eskalator pasti secara otomatik akan bergerak ke sebelah kiri tangga bergerak tersebut untuk memberi laluan kepada mereka yang ingin bergerak laju menentang masa...kalau kat Malaysia...tidak nampak soal itu diberi pertimbangan.

Satu contoh terbaik yang boleh dikongsi di sini...seorang auntie yang menguruskan Homestay ,tempat penginapan kami. aku benar2 perasan akan disiplin auntie ni...walaupun dalam hal menyusun kasut...reverse parking gitu...kalau nak keluar rumah ,kasut dah tersedia untuk di sarungkan..waa, canggih gitu walaupun dalam hal sekecil2nya.

4)Jepun sangat mengutamakan barangan keluaran sendiri...kecuali yang sememangnya barangan yg selain dari keluaran mereka..seperti contoh..Jepun tidak menghasilkan makanan seperti Kebab dan Mc Donald..makanya, makanan tersebut dibenarkan untuk dijual di sana.Tetapi dalam hal IT dan teknologi yang sememangnya mereka mengunggulinya..jangan harap jenama yg bukan keluaran Jepun akan berada di pasaran mereka.

Pendekata...kita boleh belajar sesuatu yg baik dari mereka, walaupun kita pernah dijajah mereka suatu ketika dahulu...

tu dulu cerita tentang pengalamanku di Jepun...

Part 2...tunggu...apakah dia?

0 comments:

 

"Setiap Hari Adalah Pelajaran" Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template